Om TBSK

Seglarskola i Torekov sedan 1962





Om TBSK

TBSK är en seglarklubb i Torekov som erbjuder seglarskola, seglingstävlingar och härlig gemenskap för alla åldrar.
Läs mer

Våra båtar

Barnen kan namnen på alla våra båtar, här kan även du lära dig vilka båtar barnen pratar om.
Läs mer

Historia

TBSK grundades redan 1962 som Torekovs Yacht Klubb, och mycket har hänt sedan dess.
Läs mer

Här seglar vi

Här är kartan som visar var vi seglar, var du kan titta på ditt barn och var toaletterna finns.
Läs mer

Om TBSK

TBSK är en anrik seglarklubb i Torekov som sedan 1962 erbjuder seglarskola, seglingstävlingar och härlig gemenskap för alla åldrar. Under en sommar går ca 150 barn och ungdomar våra seglarskolor, och under samma tid jobbar nästan 20 instruktörer med våra olika kurser och tävlingar. För de allra yngsta (5-7 år) har vi Båtlekis (lek på land i och vid hamnen), och för de som har fyllt 8 år erbjuder vi allt från nybörjarkurser till fortsättningskurser och den spännande veckan med kappsegling i viken för alla som kan segla, "10-seglingarna".

De tävlingar vi har under sommaren sträcker sig från "10-seglingarna" för alla barn som kan segla (oavsett nivå) till den spännande seglingsveckan med klubbmästerskapet "Simmons Vandringspris" för både Laser- och Optimistjolleseglare.

Vi har ett stort utbud av optimistjollar för barn i åldern 8-13 år, och dessutom och tre flermansbåtar ("C55") där 3-4 elever (ungdomar och vuxna) kan segla tillsammans i samma båt tillsammans med instruktören. Användande av klubbens segelbåtar ingår givetvis i alla våra respektive seglarskolor, så du behver aldrig ha med dig egen båt.

TBSK är en medlemsförening där massor av nya medlemmar tillkommer varje år. För att gå i seglarskolan krävs att man blir medlem, men då blir hela familjen automatiskt medlemmar i TBSK. Dessutom ingår seglarskoleeleven då i vår försäkring som vi tecknat för alla våra medlemmar. Som medlem får man sedan låna optimistjolle när man vill under sommaren, helt utan extra kostnad!

Som medlem i TBSK är man alltid välkommen till klubbhuset i hamnen, och vi arbetar aktivt med att både barn och vuxna alltid ska känna sig välkomna på TBSK. Barnen brukar älska att äta sin glass på TBSK samtidigt som mamma och pappa tar sin promenad i hamnen. Då träffar man på sin kamrat från seglarskolan förra veckan, och vips har man bokat in att segla tillsammans i morgon. Båt lånar man gratis eftersom man ju är års-medlem sedan kursen förra veckan.

När årets Gubb- och Gummsegling närmar sig börjar föräldrarna bli spända. Nu är det läge att visa att de gamla takterna sitter i. Klart att mamma & pappa ska krypa ned i varsin optimist för att vara med i sommarens höjdpunkt när barnen sitter med instruktörerna i motorbåtarna och föräldrarna kappseglar. Allt är på skoj (eller?), och när alla kommit i land umgås vi vid klubbhuset med korv och saft!

TBSK är medlemsföreningen där vi alla trivs tillsammans!

Våra båtar

Optimistjolle

TBSK har ett 30-tal Optimistjollar för seglarskola och utlåning till medlemmar. En underbar båt för seglarskola och kappsegling för barn i åldern 7-15 år.

Flermansbåt, C55

Vi har köpt in tre stycken kölbåtar ("C55-orna") till TBSK, och de har uppdragningsbar köl. I en C55 kan man segla 4-5 personer samtidigt, vilket gör att en instruktör kan segla i båten tillsammans med eleverna. Dessa båtar använder vi framför allt för våra ungdoms- och vuxenkurser.

Instruktörsbåten "Buster"

Detta är den blå- och silverfärgade följebåten av aluminium där man oftast hittar Huvudinstruktören med hans/hennes stora traditionsenliga saft-dunk. Buster är en naturlig samlingsplats på havet. Används ofta som start-båt vid klubbens seglingstävlingar.

Instruktörsbåten "Tornado"

Tornado är klubbens största rib-båt, och den har motorcykelsäten. Detta är en perfekt båt för att lägga ut- och plocka upp bojar och draggar. Både under seglarskola och på tävlingar ser man Tornado åka fram- och tillbaka på havet för att flytta en boj eller för att hjälpa någon på nära håll.

Instruktörsbåten "Baby"

Även Baby är en rib-båt, och hon är minstingen bland instruktörernas tre motorbåtar. Med Baby kommer man fram i alla lägen, och instruktörerna kommer riktigt nära eleverna.

TBSK en seglarklubb i utveckling

TYK, Torekovs Yacht Klubb, bildades 1962 av initiativtagaren Folkard Svensson som var barnpsykolog i Lund. Klubbens första ordförande blev kommendörkapten Bertil Wargren, vars erfarenhet från flottan bidrog till att seglarskolan i gedigen anda inkluderade även båtbygge, navigation och gymnastikpass. Läkaren Sten Ericsson var sommarboende i Torekov, och han höll i TYKs livräddningskurser. Allt togs fram från grunden, och initiativen kom från seglingsintresserade familjer.

Från början fanns inget klubbhus, och de första jolleseglarna hade sina båtar på en liten strandremsa inne i Torekovs hamn. Man seglade GKSS-eka, Optimistjolle, Trissjolle, Flying Junior och Snipe. Klubbhuset byggdes 1965, och det är samma klubbhus som står kvar än idag - men nu i förädlat skick tack vare sponsring från privata familjer och lokala företag.

Familjen Simmons var sommargäster från Norrköping, och de var några av de första entusiasterna i klubbens historia. Ingenjören Torsten Simmons skapade det vandringspris som fortfarande idag delas ut till vinnaren av klubbmästerskapet för Optimistjollar, "Simmons Vandringspris". Vandringspriset är en trä-Optimistjolle i miniatyr. Sedan priset togs fram har Simmons Vandringspris varit en årligen återkommande seglingstävling, och även idag tävlar entusiaster i åldern 8-15 år om det prestigefyllda vandringspriset för klubbmästerskapet.

Torekovs seglarklubb har anordnat både distriktsmästerskap och Sverigemästerskap under åren sedan starten 1962. Men man har aldrig glömt bort arbetet med att väcka seglingsintresset för de yngsta! Ett steg i detta var att som komplemt till seglarskolan införa den roliga och avslappnade kappseglingen "10-seglingarna" för både nya och erfarna optimistjolleseglare, så att nybörjarna sedan vågade vara med i klubb-mästerskapet.

Klubbens tidiga juniorseglare var under sommarsäsongerna med på 6-7 kappseglingar i Svanshall, Vejbystrand, Viken, Råå och Arild. Man lastade båtarna på biltaken, på Väderöbåten "Britta" eller på familjen Laubes yacht "Johnny Walker" som även kunde ta ett antal jollar på släp mot den stundande regattan. På sommaren anordnades eskaderseglingar varje vecka, och då seglade ett 30-tal båtar till samma utflyktsmål, t.ex. Kappelhamn på Hallands Väderö.

Broderat tygmärke från 1967,
att sätta på sin klubb-blazer.



Med stranden som tillhåll,
tidigt 1960-tal.

En höjdpunkt varje sommar var den årliga seglarbalen i sekelskiftesmiljö på vackra Hotell Kattegat mitt i byn. Där var det trerätters middag och dans till levande orkester. Seglarbalen flyttades senare till "Strandparken", där traditionen efter några år lades ned när en mer nutida alkoholpolicy infördes i klubben. Grunden för entusiasmen i klubben har sedan start präglats av tradition, elegans, umgänge och inte minst att utmana det vilda havet utanför Torekov.

I samband med att klubben på 1980-talet bytte namn till Torekovs Båt och Segelklubb (TBSK) väcktes det liv i Torekovsregattan för Optimistjollar och E-jollar som inte hade anordnats på många år. Under mitten och slutet av 80-talet kom sedan nästan hundra elitseglare från hela västusten, Småland, Blekinge och Skåne till Torekov för att kappsegla mot de då erkänt duktiga TBSK-seglarna.

Under tidigt 80-tal var det en relativt stor grupp TBSK-seglare som reste runt i hela Sverige och tävlade mot den svenska eliten i Optimist- och E-jollesegling, och sommarens aktiviteter på TBSK utökades med både vår- och höstträningar. Träningen och tävlandet gav resultat, och Optimistjolleseglaren Cissi Bengtsson från TBSK vann SM-guld 1986, SM-silver 1987 och SM-guld igen 1988. Det är klart att seglare från hela Sverige ville komma till Torekovsregattan för att segla mot henne, och parkeringsplatsen vid TBSK fylldes av optimistjollar som riggades inför tävlingen! Den nitiske hamnkaptenen från kommunen försökte få betalt för varje extern Optimistjolle som sjösattes till tävlingen, men han drog sig muttrande undan då ett stort antal utsocknes seglarföräldrar samlades för att slänga honom i hamnen. Så kan det gå om man "bråkar" med Optimistjolleseglare.

I seglingsklassen E-jolle var Cissi från TBSK sedan med i det svenska landslaget under elva år från 1989 till 2000, och TBSK representerades då runtom i hela Europa, i USA, i Australien och på Nya Zealand. Cissi var som bäst rankad 4:a i världen! Samtidigt fylldes det på med fler Optimistjolleseglare från TBSK, och under de följande åren var de framgångsrikt med på regionkval, rikskval, SM, EM, VM etc., och några definitivt värda att nämnas är Mattias Karlsson, Nils Hedlund, Theodor Bonnier och Erika Fredriksson. Alla dessa är TBSK-seglare som började sin tävlingsbana med att vara med på 10-seglingarna i Torekovs-viken många år tidigare.

Seglarskolan på TBSK har fostrat många duktiga nöjes- och kappseglare, och vi är många som med stora leenden minns tillbaka till de år då vi själva var nybörjare i seglarskolan på TBSK/TYK. Stort tack alla ni seglings-instruktörer som arbetat och levt på klubben sedan TYK startade för över 60 år sedan!

Med det grundade intresset för seglingen i Torekov har unga Optimistjolleseglare avancerat in i E-jolle och Laser-klassen, för att därefter fortsätta seglandet och tävlandet med större båtar - men fortfarande under TBSK-flagg. TBSK har bland annat varit representerat på klassiska havskappseglingsregattor runt om i världen, och "Team TBSK" har med TBSK-flaggan hissad i topp deltagit i kappseglingar i Cowes/Isle of Wight, Antigua och flera regattor runt om i Medelhavet. Ibland med riktiga toppresultat!

Att kappsegla, utmana havet och förstå vindar & strömmar utanför den gamla sjöfartsbyn Torekov har varit inspiration för många generationer av unga seglare. Klubben och klubbstugan i hamnen har under åren varit en samlingspunkt för barn och ungdomar, inte bara under kursernas schemalagda undervisning utan också som en plats där man tillbringar en stor del av sin fritid. Traditioner har skapats och fortsätter att formuleras med varje ny grupp av instruktörer som lär barn att hantera båtar och klara sig på havet.

TBSK fortsätter att utvecklas med stort engagemang från familjer som genom personliga initiativ håller seglarkulturen levande i Torekov. Detta intresse och engagemang, kombinerat med sponsring från privatpersoner och lokala företag, har gjort att TBSK idag har resurser att lära fler än 150 barn att segla varje år! Av dessa barn går flera sedan vidare till att själva bli instruktörer i klubbens seglarskola, och detta skickliga team förmedlar sedan seglarkonsten vidare till de yngre. Cirkeln sluts och seglingen lever vidare i Torekov.

TYK, Torekovs Yacht Klubb (eller "Jaktklubben" som fiskaregubbarna sade). Bilden är från sommaren 1966. Grundaren av TYK, Folkard Svensson längst till höger.

Här seglar vi

Kartan nedan visar var seglarna håller till när de går seglarskola, seglar 10-seglingarna eller är med i klubbmästerskapet.

Även toaletterna i närheten av TBSKs klubbhus är inritade på kartan, så passa på att göra ett toalettbesök med yngre barn på vägen till seglarskolan. Barnen ska vara ute på havet i några timmar, och det finns inga "toa-pauser" på sjön.

Många föräldrar gillar att gå ut på den högra hamnpiren för att titta på sina barn när de seglar in- eller ut ur hamnen, och om man vill se seglarskolan riktigt bra när kursen pågår så är sandstranden eller badbryggorna nordost om hamnen en perfekt plats att vara på. 

Veckan när klubbmästerskapet pågår samlas föräldrar, syskon och respektive högst upp på slänten till höger om Morgonbryggan. Därifrån ser man hela racet samtidigt som man kan sippa på en härlig kopp varmt kaffe eller ta sig en stor Torekovs-glass.

Givetvis är man alltid välkommen att komma ut på havet med egen båt för att titta på seglarskola eller tävlingar, men vi ber er att inte åka fram till era barn. De är fullt upptagna med annat och vill absolut inte störas av mamma eller pappa.