SEGLARKLUBBEN I TOREKOV – HISTORIKEN

I denna berättelse kring klubbens historia har vi fått hjälp av ett antal tidigare engagerade medlemmar – om du har minnen från klubben eller saknar något så maila gärna till info@tbsk.se så hjälps vi åt att skapa en riktigt levande dokumentation

TYK-TBSK I 60 ÅR. EN SEGLARKLUBB MED TRADITIONER

TYK, Torekovs Yacht Klubb (eller Jaktklubben som fiskargubbarna sade). Bilden är från sommaren 1966. Grundaren av TYK, Folkard Svensson längst till höger

Tyk, Torekovs Yacht Klubb bildades 1962. Initiativtagare var Folkard Svensson, barnpsykolog i Lund. Första ordförande blev kommendörkapten Bertil Wargren vars er- farenheter från flottan bidrog till att seglarskolan i gedigen anda inkluderande båtbygge, navigation och även gymnastikpass. Livräddnings-kurser hölls av Leg läk Sten Ericson, sommarboende i Torekov. Det hela gjordes från grunden, och initiativen kom från privata familjer.

Initialt fanns inget klubbhus. De första jolle- seglarna hade sina båtar på en liten strandremsa i Torekovs hamn. Det var starten. De första åren seglade man GKSS-eka, Optimistjolle, Trissjolle, Flying Junior och Snipe. Klubbhuset i hamnen byggdes sensommaren 1965. Det står idag kvar i gott och förädlat skick tack vare sponsring från privatfamiljer och lokala företag.

Familjen Simmons från Norrköping var en av de första entusiasterna i klubbens historia, och ingenjören Torsten Simmons skapade det vandringspris som fortfarande idag utdelas: En konstfullt utformad optimistjolle i miniatyr. De årliga Simmons-tävlingarna är sedan den tiden en tradition inom Torekovs seglarklubb, då entusiaster i alla åldrar och med alla typer av båtar deltar i en stor gemensam regatta i slutet av varje säsong.

Dessutom anordnades en öppen tävling, Torekovsregattan, varje sommar med ett 60-tal båtar och unga seglare från olika hamnar i Skåne och Halland.

Hotell Kattegatt på Storgatan

Klubbens juniorseglare deltog generellt i 6-7 tävlingar per säsong på olika håll i Skåne och Halland; bland annat i Svanshall, Vejbystrand, Viken, Råå och inte minst Arild. Man lastade optimistjollar på biltaken, på väderö-båten Britta eller på familjen Leubes yacht Johnny Walker, som även tog ett antal jollar på släp mot utflyktsmålet Arild och Arild-spelen; regattan som ordnades där varje sommar. Torekovs Yacht Klubb anordnade också eskaderseglingar varje vecka. Ett 30-tal båtar seglade till samma utflyktsmål, exempelvis Kappelhamn på Hallands Väderö. En höjdpunkt varje sommar var den årliga seglarbalen i sekelskiftes-miljö på vackra Hotell Kattegat mitt i byn, med trerätters middag och dans till levande orkester. Tradition, elegans, umgänge, och inte minst att utmana det vilda havet utanför Torekov och driva seglarkonsten till den yttersta gränsen, var grunden för entusiasmen

Med stranden som tillhåll. Tidigt 1960-tal

Broderat tygmärke att sätta på Klubb-blazern

TBSK- en utveckling. Torekovs seglarklubb har anordnat både distriktsmästerskap och Sverigemästerskap under åren sedan starten 1962.

På 1980-talet bytte Klubben namn till TBSK; Torekovs Båt och Segelklubb. TBSK byggde vidare på traditionerna från tidigare år. Under överinseende av en engagerad och drivande styrelse, med ordförande Tycho Wachtmeister och seglingsledare Björn Hedlund vid rodret under en period, därpå följda av nya eld- själar, satsade man på att vidareutveckla intresset och färdigheterna för kappsegling. Tio-seglingarna infördes som första steg mot deltagande i klubbmästerskapet. Man satsade med förnyad kraft på Torekovs- regattan, som växte i omfattning och blev en mycket populär tävling för elitseglare från södra Sverige och Västkusten.

Sail Torekov och Klubbmästerskaps-seglare med det fina Optimist-priset ”Simmons Kanna”

TBSK-barnen började träna hårdare för att nå bättre placeringar. Vår och höstseglingar infördes. Sommar camps, Sail Torekov, anordnades med den internationelle tränaren Eze Schargorodsky från Argentina. Lägren organiserades av TBSK’s huvudinstruktörer Anna Renvall och Caroline Hedlund, och kunde genomföras med stöd från familjer och sponsorer. Detta blev ett populärt arrangemang som drog till sig deltagare från hela Sverige och även några från utlandet. Speciellt framgångsrika seglare under den här tiden var Cissi Bengtsson; seglaren från TBSK som var rankad 4:a i världen, Mattias Karlsson, Nils Hedlund, Theodor Bonnier och Erika Fredriksson. Dessa ungdomar deltog i SM och sedemera EM, samt vid stora tävlingar i Europa, USA, Australien och på Nya Zeeland.

Med det grundade intresset för seglingen i Torekov har unga seglare avancerat in i Laser- klassen och därefter fortsatt tävlandet med större båtar i ett samarbete under klubbens flagg. TBSK har därigenom varit representerad på klassiska havskappseglings-regattor ute i världen. Team TBSK har med TBSK-flaggan hissad i topp deltagit i kappseglingar i Cowes/Isle of Wight, Antigua, och flera regattor i Medelhavet. Ibland med riktiga toppresultat.

En samlingspunkt. Att tävla, utmana havet och förstå vindarna utanför den gamla sjöfartsbyn Torekov har varit en inspiration för många generationer av unga seglare. Klubben och klubbstugan i hamnen har under åren varit en samlingspunkt för barn och ungdomar, inte bara under kursernas schemalagda undervisning, utan som en plats där man tillbringar en stor del av fritiden. Klubben har på så vis utgjort en bas för socialt umgänge, segling, vattensporter och spontana utflykter under snart 60 år. Traditioner har skapats och fortsätter att formuleras med varje ny grupp av instruktörer som lär barnen att hantera båtar och klara sig på havet.

Några av våra instruktörer under kurserna sommaren 2020: Vilgot, Felicia, Fabian, John och Ossian. Tack för en durkdriven insats!

TBSK fortsätter att utvecklas med stort engagemang från familjer som genom personliga initiativ håller seglarkulturen levande. På grund av detta intresse samt sponsring från privatpersoner och lokala företag varje år, har klubben kunnat upprätthållas och utvecklas, och har därmed haft resurser att lära cirka 250 barn varje sommar att segla. Av dessa 250 går några vidare till vårt team av skickliga instruktörer, som i sin tur förmedlar seglarkonsten vidare till de yngre. På så vis sluts cirkeln och seglingen lever vidare i Torekov